zaterdag 21 februari 2009

Zijn de hypocrieten die in Didache 8:1 genoemd worden 'alle Joden'?

Didache 8:1-2 zegt:

Laat uw vasten niet vallen op dezelfde dagen als de hypocrieten, die op maandag en donderdag vasten. Laat us vasten op woensdag en vrijdag zijn. En u moet ook niet bidden als de hypocrieten, maar bidt zoals de Heer in zijn evangelie geboden heeft [en dan volgt het OnzeVader].
Wie zijn deze hypocrieten? Het is zinvol eerst even naar Matteus 6 te kijken, waar Jezus over hypocrieten spreekt. Het gaat dan over groepen Joden (Farizeers) die op bepaalde manieren vasten en bidden 'om gezien te worden'. Jezus doelt zeker niet op alle Joden. Aangezien de Didache sterk gebruik maakt van het evangelie naar Matteus, moet deze context er misschien bij worden gedacht in de Didache. Misschien heeft de Didache het alleen over bepaalde groepen uit het Jodendom?

Mij lijkt dat mogelijk, maar niet heel waarschijnlijk. Want:

1. Zou een document dat bedoeld is voor de catechese van de kerk, alleen vanwege een bepaalde groep Joden, het vasten van de kerk stevig vastpinnen op andere dagen dan die Joodse vastendagen? Dat lijkt me overdreven.

2. De vroege kerk had grote problemen met de synagoge. De volgelingen van Jezus werden de synagoges uitgezet en vervolgd. Het is niet ondenkbaar dat de Didache dus voor alle Joden de negatieve term 'huichelaars' ging gebruiken.

3. De geschriften van de kerkvaders werden al snel steeds negatiever over het Jodendom; in dat verband is het niet vreemd om ook in de Didache deze trend te herkennen.

Geen opmerkingen: